Tiden tar just slut...
Hjälp! Tiden tar slut...
Vart har tiden gått och vad har jag uppnått? Just nu i denna stund känns det inte alls bra. Jag känner mig fet, ful otränad och okoncentrerad. Nu återstår endast fem dagar av alterneringsledighet. Under en vanlig hektisk arbetsperiod skulle det ju kännas fantastiskt att få kliva av och vara ledig i fem hela dagar. Nu känns fem dagar som ingenting.
För sent att skapa hållbara rutiner, för sent att få något konkret uträttat och slutfört. Jag har fallit av kälken igen och och ligger i snön. Våt och kall och gnyr och känner paniken stiga inom mig. Fast liknelsen med snö är inte alls bra en dag som denna. Det är nämligen 30 grader varmt, så ingen snö så långt ögat når. Tvärtom håller jag på att smälta till en våt svettig fläck. En fläck som sprider ut sig och tar enormt mycket utrymme, som inte vill forma sig eller låta sig tvättas bort.
Jag fick tvinga mig att sätta mig ner vid datorn för att skriva detta inlägg, för att samla mig. Behöver påminna mig om att den här känslan går över, det kommer bättre stunder. Stunder när jag igen kan säga att det här var bland de viktigaste besluten jag gjort. Stunder när jag igen känner tacksamhet för alla människor omkring mig som gjort det möjligt för mig att stanna upp och låta dammet som samlat sig under många år äntligen lägga sig till ro.
Fläkten surrar bakom mig. Det är alltså 30 grader utomhus men imorgon skall det tack och lov bli svalare. Jag har just läst Facebookinlägg där folk lovprisar det vackra vädret. Förlåt, jag kan inte känna så. För mig är tio grader svalare temperatur idealet. Det är bara så och jag brukar faktiskt inte klaga överhuvudtaget när det är "så kallat dåligt väder", så nu ger jag mig själv tillåtelse att klaga på värmen och att längta efter svalkan som av allt att döma är på väg.
Vad är då saldot från hela den långa ledigheten? Har jag landat? Var har jag landat? Vet jag bättre nu än tidigare vad jag vill och inte vill? Vad som är realistiskt, utan att vara tråkigt? Vad klarar jag av att genomföra ännu i mitt liv?
1) Flytta. Jag skall inte flytta till Helsingfors, eller någon annanstans inom det närmaste året i alla fall. Jag har fått vara i Helsingfors i tre olika repriser: 1,5 + 1,5 veckor + fem dagar, i maj, juni och juli. Min son Jakob har tillfälligt (pga av Coronan) bott hos mig i Vasa så jag har haft möjlighet att bo i hans studielägenhet i Helsingfors. I maj var jag ännu på hugget och tittade efter jobbmöjligheter och funderade på boendealternativ. Jag tycker fortfarande att Helsingfors är en fin stad och där finns mycket att se och ställen att besöka. Dessutom är det nära att resa vidare därifrån vidare ut i världen. MEN jag skulle få en betydligt mindre bostad till priset av den bostad jag har i Vasa. När jag kommit hem till Vasa har det också alltid känts lugnt och skönt och jag har då insett att jag visserligen behöver det höga tempot storstaden ger tidvis, men inte hela tiden. Dessutom är det ett faktum att det är svårt att hitta ett nytt arbete och eftersom arbetslivet är och alltid har varit en av mina utmaningar i livet så inser jag att det är väldigt svårt att hitta ett bättre arbete än det jag har idag.
Tanken med att vara så mycket i Helsingfors har också varit att vara med mamma och det har jag hunnit med en hel del. Jag har varit till läkare med henne, på hälsokontroll, men i övrigt har vi kanske inte gjort några stordåd tillsammans. Promenerat en del och stickat tillsammans och sett på film. Hettan har dock gjort att just stickande inte lockat så mycket som jag tänkt. I höst siktar jag på att fortsättningsvis regelbundet åka till Helsingfors.
2) Skriva. Jag har skrivit en del. Under ledigheten har jag deltagit i en skrivkurs, som fortsätter ännu tre veckoslut i höst. För första gången i mitt liv skrev jag faktiskt en novell som jag skickat in till en skrivtävling. Visserligen är jag inte stolt över den när jag läser den så här i efterhand, men för att vara total nybörjar så var den kanske inte så dålig ändå. Det var t.ex. första gången jag skrev dialoger mellan personer. Jag hade inte en aning om hur dialoger skulle skrivas sedan tidigare så nu fick jag lära mig det. Karaktärer, dramaturgi, miljöbeskrivningar mm fick jag också öva på att skriva. Utmanande var att stryka stycken och att finslipa texten efter det första utkastet. Jag hade väldigt svårt att avgöra vad jag skulle ta bort och vad inte.
En annan intressant del av skrivandet var att låta en del vänner läsa mina texter. Till kursen hör också att få personlig handledning av någon av ledarna, en halv timme "egen tid" via zoom. Hittills har vi fått feedback vid två tillfällen och tredje tillfället för feedback är i mitten av augusti. Vad jag har kunnat konstatera efter att jag bett om feedback är att feedbacken är väldigt varierande. Olika personer fäster sig vid helt olika saker i texterna och det är ju naturligt, men samtidigt intressant att märka. Lite för mycket försökte jag när jag skrev min novell att tillfredsställa de olika läsarna och till slut tappade jag helt bort min egen röst.
Jag har förutom novellen skrivit en kolumn med rubriken "Tillvarons ovisshet". Den har jag ännu inte slipat färdigt på så det blir att göra det nu, för den borde skickas in om någon vecka.
Borde jag satsat mer på skrivandet nu under min ledighet? Självklart borde jag det. Nu blev det ändå inte mer än så här, men mycket mer än ingenting i alla fall och jag får acceptera att det är så här nu och fundera på hur jag vill gå vidare.
3) Blogg. Jag har startat en blogg i det dolda, eller man kunde kanske snarare kalla den för dagbok. Har jag skrivit mycket? Har jag övat mig regelbundet och fått en rutin i att skriva och reflektera? Svar: Nej. Så är det och det är bara att konstatera och acceptera och fundera hur jag skall få in ett regelbundet skrivande och reflekterande framöver.
3) Hemsida. Nina Engstrand hjälpte mig med det på midsommardagen. Nu har jag grunden till en hemsida, eller jag kallar den för kunskapsbank och där skall jag samla den kunskap och de intressen jag har. Visst, jag kunde ha jobbat mera även med den, men jag har en början nu i alla fall.
4) Meditationer. Jag lyssnar på meditationer från Insight Timer dagligen. Övningarna hjälper mig att lugna ner mig och landa i nuet. Det handlar om att få kontakt med andningen och att få tyst på "den tjattrande apan", det vill säga den inre rösten som som talar till mig utan avbrott. Jag har mediterat regelbundet sedan början av år 2017. Vad har mediterandet gett mig?
- Tröst i svåra stunder. Skönt att höra en vänlig uppmuntrande röst som talar till en i stunder av självtvivel och självförakt.
- Meditationerna med teman som hjälper att stoppa impulser och lugna överväldigande känslor har varit bra. Meditationer som uppmuntrar att stanna upp och känna det man känner och att observera var i kroppen det känns och bara vara kvar i känslan tills den småningom avtar i styrka.
- Andningsövningar av olika slag. De grundläggande principerna i meditation.
- Meditationer som hjälper att komma till ro och få tag i sömnen vid sömnlöshet.
5) Egna meditationer. Eftersom meditationerna har varit till hjälp för mig har jag också velat hjälpa andra genom att översätta meditationer, eller göra egna meditationer. Jag har skrivit ner kurser jag tagit i Appen Insight Timer och jag har översatt en meditation av David Gandelman: "Mastering Anxiety" - "Hantering av ångest". Jag har också gjort några helt egna meditationer. En som skall hjälpa för att somna efter en dag full av intryck och en annan som skall hjälpa när man överväldigas av starka känslor, som man har svårt att stå ut med.
Det här är något jag vill göra mera och jag hoppas också kunna göra det mera framöver. En konkret plan för hur jag skall gå vidare med det, skulle jag önska!
Varför? För att kunna dela ut konkreta verktyg till människor som känner att de har svårt att stå ut med sina känslor.
6) Yogaövningar. När jag var i Helsingfors i juni köpte jag en yogamatta. Jag lärde mig att göra solhälsningen och jag gjorde också en del andra yogaövningar. Solhälsningen lärde jag mig via Youtubeklipp från Raseborgs yogaskola. Jag beställde också en gratis tredelad kurs i Yinyoga. Det kom e-post varannan dag med tre grundläggande yogapositioner. Jag fortsatte med övningarna varje dag (iaf solhälsningen) i cirka en månads tid. Sen blev det inte av längre och jag skyller på värmen som tog musten av all ork. Jag vill absolut komma igång igen och tanken är att börja ta yogalektioner till hösten. Jag ska kolla med Malin och ifall hon inte ordnar så kontaktar jag Yogacenter.
Det kändes verkligen som om jag fick lite bättre kroppskontroll under de veckor jag höll på. Yogaövningarna kopplades samman med hälsosamma vanor också i övrigt.
7) Skönlitteratur. Jag har läst mycket under min ledighet och speciellt har jag lyssnat mycket på ljudböcker. Jag har gjort en separat lista på böcker jag läst eller lyssnat på. Att läsa och lyssna på böcker vill jag fortsätta med och jag vill också få en vana att skriva ner kommentarer och reflektioner om böcker jag gillat och som gett mig någonting speciellt. En intressant kolumn skrev Fanny Villman i dagens Vbl (29.7.2021) om att läsa skönlitteratur. Hon skrev att hon läst endast en skönlitterär bok under gymnasietiden, men den kommer hon exakt ihåg handlingen i, för det gjorde ett djupt intryck. Nu under hennes studietid har hon läst mycket mer och hon har laddat ner appen Goodreads och funderar på skillnaden mellan att läsa mycket och att läsa med eftertanke. Intressant resonemang. Alltså vad ger en alla de böcker man läst och kanske gillat för stunden, men som inte kan återge handlingen i efteråt. Har de bara varit tidsfördriv, elelr underhållning eller finns de där någonstans som en pusselbit i den man är och den man formas till att bli.
8) Faktalitteratur. Läsning av faktaböcker/ litteratur för att förkovra mig professionellt.
9) Föreläsningar. Jag önskar kunna sammanställa föreläsningar framöver. Det gäller att för mig att bli bättre på att välja ut det som är väsentligt och att kunna sätta punkt i något skede. Att bli effektivare med att hämta in och ge kunskap vidare till andra. Det här gör jag med hjälp av min hemsida. Konkret målsättning.
10) Hälsosam kost. Jag vet vad som är nyttigt och vad jag mår bra av. Jag gillar även hälsosam mat som grönsaker, bär och frukt, frön och nötter osv. Problemet är att få in regelbundna vanor och att orka laga mat alla dagar. Ett sätt kunde vara att se till att ha ett väl tilltaget lager med hälsosam mat hemma och att samla hälsosamma recept i ett häfte. Storkok och nedfrysning av portioner och planering även bra.
11) Pulshöjande och muskelmotion. Skall ta itu med detta på ett eller annat sätt. Cross-fit? Springa? Gym? Personlig tränare?
12) Handarbete. Sticka färdigt Pias tröja och en tröja till Nina. Öva sticka mönster, typ hålsöm mm. Också ta fram symaskinen och använda sömnad som ett sätt att koppla av och göra något konkret. Enligt talesättet i ACT, "Tänk mindre och bygg flera verandor".
13) Sommarstugan. Vedspisen och insats till öppna spisen. Har varit en del på sommarstugan. Ser fram emot att vara där mera i höst.
14) Konserter och teater. Mera sådant!
15) Kärlek. Kommer när den kommer, om den kommer.
16) Relationer/ sällskap. Saknar till en del det sällskap som en partner ger. Någon att "bara vara med", att planera dagen med, så som att handla, städa, laga mat, motionera mm. En fast relation skapar rutiner som inte kommer lika naturligt när man inte har någon annan att ta hänsyn till. Det blir till exempel. oftare av att äta regelbundet när man har sällskap.
Det här förutsätter naturligtvis att det är frågan om en bra relation, där samvaron ger mer glädje, trygghet och struktur än irritation och osämja. Så naturligtvis är ensamhet 100 gånger bättre än en tvåsamhet där man känner sig ensam och missförstådd. Att vara i en relation där man ständigt frågar sig; Vill jag det här? Är det rätt? Skulle jag ändå må bättre ensam? Är ingenting eftersträvansvärt.
Det är svårt det här med relationer, det går inte att förneka. Det är så mycket som ska stämma, så mycket som skall synka mellan två människor. Helt fantastiskt egentligen att det är möjligt att två personer blir ungefär lika förtjusta i varandra samtidigt och har ungefär samma önskemål angående relationen och ännu mer fantastiskt att relationer håller förbi den första förälskelsen när allt ännu är nytt och spännande.
Just nu längtar jag inte efter passion, utan efter en balanserad, hållbar relation, men jag vill poängtera att jag också kan leva ensam. Det har många fördelar det också.
Kommentarer
Skicka en kommentar